Cicle de cursos d’arts escèniques contemporanies: DINAMITACIONS CLANDESTINES PER PREPARAR-SE PER UNA DESTRUCCIÓ IMMINENT

Dinamitacions clandestines per a preparar-se per una destrucció imminent, és un cicle de cursos organitzat pel Centre d’Art i Natura de Farrera i Fabrica Mudita que pretén incentivar la formació artística/escènica/contemporània al vell mig de l’Alt Pirineu amb artistes consolidats que han innovat en les seves disciplines. Els laboratoris pretenen ser un lloc de trobada, on alumnes i artistes convisquin i treballin colze a colze enmig d’un entorn inigualable com ho és el de Farrera.

 

PRÒXIM CURS

       

GEOGRAFIA DEL COS // DEL 14 AL 16 D’ABRIL

Un WORKSHOP sobre la dansa a través de les cicatrius.

El cos, la seva materialitat, és l’única instância ineludible a la qual esta sotmès l’ésser huma. El seu pes i la seva pell, la seva forma i la seva sensibilitat, són part del que som. Això implica dues coses: d’una banda, la imposibilitat del subjecte per a fugir de la matèria: per una altra, percebre i comunicar-se més enlla de la paraula.

Signifiquem el món a través del cos, en relacionem corporalment construim comunitat. En el workshop “Geografia del cos”, investigarem sobre la concreció del nostre propi cos i la seva identitat per a trobar allò que ens diferencia i que en fa singulars en el nostre propi moviment. Les participants formaran part de la meva investigació sobre la memôria corporal i motora i els aiudaré

a desenvolupar els seus propis projectes que parteixin des d’ells i elles mateixxxxs.

Preu matricula 185€

Preu manutenció 195€

Més informac1ió i inscripcions aquí

Dones de la muntanya

Dones de la muntanya és una novel·la gràfica retrat del món rural i pagès pirinenc, amb mirada de gènere. És el diari d’una científica social-natural i activista ecofeminista, Federica Ravera, que recorre el Pirineu per conèixer la ruralitat d’alta muntanya. Un diàleg bonic entre la ciència i l’art, on la protagonista, amb contradiccions d’urbanita i una curiositat ingent, escolta les dones parlar de les problemàtiques que assolen la pagesia i dels beneficis de la ramaderia i
agricultura d’alta muntanya. Unes veus, les de les dones de la muntanya, que descriuen els seus rols i contribucions, les discriminacions i els sexismes, i les dinàmiques de poder que encara perduren en la nostra societat. La il·lustradora i artista plàstica Martina Manyà ha sabut crear en la novel·la un imaginari precís, humanista i natural a la vegada.

 

Dones de la muntanya Cròniques de pagesia i ruralitats és una novel·la gràfica retrat del món pagès i ramader pirinenc des de la mirada de gènere: de les pageses, formatgeres, artesanes de la llana, pastores. L’obra de ficció s’ha construït a partir de la recerca de Federica Ravera al Pirineu català entre 2019-2021, centrada a posar en valor el patrimoni ecològic i sociocultural relacionat amb la ramaderia extensiva i analitzar com els territoris i l’economia d’alta muntanya han co-evolucionat. Una investigació que també analitzava els canvis que han sofert aquests territoris en relació amb el clima, l’ús i gestió dels recursos naturals, demogràfics, culturals i socioeconòmics.

 

El còmic és també el diari d’una científica social i natural que recorre el Pallars per conèixer projectes de pagesia de muntanya, amb les seves contradiccions d’urbanita i una curiositat ingent que ens permet endinsar-nos en les problemàtiques que assolen les terres del Pirineu i les comunitats que les habiten. Una obra que no només té en compte els sabers de les pageses, sinó que és també un diàleg bonic entre artistes i científiques, entre l’autora de la idea i el text i la il·lustradora i artista plàstica Martina Manyà, que ha sabut crear un imaginari exquisit i rude a la vegada, una estètica divertida i alhora greu, en blanc i negre.

 

L’autora de la idea i el text és Federica Ravera, doctora en Ciències Ambientals i investigadora. Martina Manyà, il·lustradora i artista plàstica, és la creadora de les il·lustracions del còmic. Amb pròleg de Vanesa Freixa. El llibre està ecoeditat per Pol·len Edicions, compta amb la motxilla ecològica Bookdaper i compta amb el segell del Llibre Local.

 

SEGONA EDICIÓ DEL LLIBRE “EL RIU DE LES DONES”

SEGONA EDICIÓ DEL LLIBRE “EL RIU DE LES DONES”

Ara fa deu anys Jordi Suñé va publicar el llibre El riu de les dones. Converses amb les padrines del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Es tracta d’un viatge etnogràfic amb una mirada de gènere, a través de la memòria oral de les àvies, que ens descobreix un Pirineu en procés de transformació. Les padrines prenen la paraula per explicar, a través de converses tranquil·les, com havia estat la seva vida quotidiana, la seva infància, la joventut i la vida adulta. El treball de la terra, els animals, les festes, les tradicions i els costums omplen les pàgines d’un treball que es llegeix de manera planera i ens ajuda a conèixer uns pobles i una manera de viure que s’ha transformat completament.

El riu de les dones recull les veus d’una vintena de padrines per descriure la vida quotidiana al Pirineu del segle XX. Les padrines entrevistades van néixer entre el 1912 i el 1952. Totes tenen en comú haver viscut un món rural d’alta muntanya en procés de canvi. Totes elles, però, tenen la seva pròpia visió i unes vides particulars. Més enllà d’una visió estàtica s’hi poden llegir detalls dels canvis socials viscuts. La perspectiva de les àvies serveix al lector per apropar-se a la part silenciada de la història, aquella perspectiva real i alhora, sovint, invisible: La casa, el treball, l’educació, l’alimentació, la higiene, la salut, la migració, l’economia domèstica, les festes, la gastronomia, etc. A través de les vides de les àvies ens podrem apropar a un territori conegut per tothom a nivell turístic però moltes vegades desconegut a nivell humà.

A través del llibre podem conèixer una societat en transició, una societat que fa molts anys que és en procés de transformació i que diu adéu a marxes forçades a aquella manera de viure ancestral, on les famílies treballaven per l’autosuficiència, on els productes es collien i s’elaboraven a l’entorn del nucli més proper. Les mirades nostàlgiques s’entrecreuen amb les valoracions positives dels avenços tecnològics i de benestar. Les seves paraules ens trencaran els esquemes dels que veiem la muntanya amb romanticisme. Parlarem de nosaltres, en definitiva, de com ens ha canviat les nostres vides la globalització, el progrés i els canvis accelerats que comporta.
Aquest treball es va desenvolupar els anys 2011 i 2012 gràcies a una beca concedida pel Centre d’Art i Natura de Farrera. Al pròleg de la segona edició podem llegir que l’autor es va “endinsar a les cases i les vides de la gent d’aquest país muntanyós i de pobles petits. Vaig intentar reflectir allò que havia escoltat, llegit, vist i viscut durant el treball de camp. El llibre es llegeix com una coral de veus farcida de records que parlen del cicle de la vida, del pas del temps, de les tradicions, de les festes i l’evolució de la vida quotidiana. En certa manera és un relat col·lectiu, divers, ple de matisos.”

La proposta va agradar, va tenir ressò i el llibre es va exhaurir. El Centre d’Art i Natura –Premi Nacional de Cultura 2020- ha volgut celebrar els seus 25 anys de vida reeditant aquest llibre. L’edició ha respectat el text original, actualitzant tan sols l’ortografia, amb l’objectiu de mantenir el testimoni etnogràfic d’un moment concret de la història d’aquest territori. Tant en la primera edició com en aquesta segona, la publicació ha rebut el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

 

El Centre d’Art i Natura

El Centre d’Art i Natura de Farrera és una residència de treball per a artistes i investigadors d’arreu del món. Situat al cor dels Pirineus Catalans, al Pallars Sobirà, el poble de Farrera, a 1.360 metres d’alçada, gaudeix d’un entorn privilegiat i tranquil ideal per a la reflexió, la inspiració i la creativitat. Sigui individual o en grup, al CAN s’hi pot trobar bon ambient de treball i condicions adequades per a la realització de projectes creatius o d’investigació. El Centre d’Art i Natura (CAN) programa beques i intercanvis, cursos i seminaris, publicacions i edicions originals, i espectacles i presentacions.

El CAN de Farrera, Premi Nacional de Cultura 2020, és una iniciativa pública de desenvolupament local al servei de la creativitat i la recerca des de l’any 1996. Usant edificis de titularitat municipal, el CAN es gestiona a través de l’associació sense ànim de lucre Amics del Centre d’Art i
Natura de Farrera. La seva seu és a La Bastida s/n, 25595 Farrera (Pallars Sobirà), telf. 973 622106, correu-e: artinatura@farreracan.cat i web: www.farreracan.cat.

 

L’autor

Jordi Suñé és mestre, músic i antropòleg. Ha publicat diversos llibres de caire històric i etnogràfic com La Torredembarra republicana i federal (2008), Miquel Mestre Avinyó (2009), Parlen les àvies. Costums i Tradicions de Castellvell del Camp (2010), Visca Santa Rosalia! (2011), El Baix Gaià al segle XX (2018), Vots de poble (2021) i Creixell fa memòria (2022).
Contacte: antropologiaimes@gmail.com // www.elriu.cat

 

Les dades del llibre

Edita: Centre d’Art i Natura // Col·lecció: La Llosera // Direcció i coordinació de l’edició: Lluís Llobet // Disseny gràfic: Lluís Sabadell Artiga + Oriol Piferrer // Fotografia de la coberta: Felipe Valladares //

ECOLOGIA PROFUNDA

Un camí de retorn cap a la nostre esséncia.

Del 24  al 25 de març al Centre d’Art i Natura.

Gemma Adam, psicòloga, constel•ladora familiar, terapeuta corporal i canalitzadora, proposa un curs adreçat a creadorxs que té el desbloqueig artístic i personal com a meta.

A partir de meditacions, constel•lacions, treball corporal i descans a la natura, ens endinsarem en un viatge de 3 dies que busca la sanació i el desbloqueig de l’artista.

Matrícula: 150 euro

Allotjament amb pensió completa: 195 euro

La matrícula inclou:

Dret al curs i a l’accés a les instal·lacions.
Pensió completa durant el curs: Habitació per dormir i tots els àpats dels dies que dura el curs inclosos (esmorzar, dinar i sopar) de la mà del xef del CAN Arnau Llobet.

 

“Per vèncer la destrucció conscientment iniciada per l’home blanc, i oposar-se al destí de foscor i mort que la seva cultura ens obliga a acceptar, la solució és abraçar l’Ecologia Profunda, prenent exemple del gran poble dels nadius americans .

L’Ecologia Profunda ens empeny a lluitar no sols per la nostra Mare Terra, sinó també per la nostra vida i, sobretot, per la dels nostres fills i la de les generacions futures. Prenent consciència de com és realment el món en l’actualitat, sense ocultar-se després de falses hipocresies i còmodes mentides, es pot començar de debò una nova vida, i el nostre camí a la Roda que no té mai fi quedarà finalment lliure per integrar-nos en allò que realment volem i que constitueix la nostra essència, física, psíquica i espiritual: la natura.”

 

La intenció d’aquest taller és fer un viatge de tornada cap a un mateix/a per retrobar-nos amb la nostre essència, dins d’un moviment d’introspecció per posar llum a Qui Som.

També serà un espai de connexió amb la natura, nutrint-nos del amor i el suport del grup, respectant el descans i el ritme de cadascú. 

 

Les eines que es posaran al servei durant aquests tres dies són:

Treball corporal

Meditacions

Constel·lacions familiars

Descans a la natura

 

Ho facilitarà la Gemma Adam, directora del centre Arrels-Espai d’acompanyament terapèutic i holístic (Argentona, Barcelona), psicòloga Clínica General Sanitària, constel·ladora familiar, terapeuta corporal i canalitzadora. 

 

Preu: 350€ (tot inclòs)

L’ingrés de la matrícula confirma la inscripció: ES07 2100 0228 4102 0003 9939 (Amics del CAN), poseu clarament el nom i “Ecologia profunda”. Les places estan limitades a un màxim de 15 persones, que seran acceptades per rigorós ordre d’inscripció.

 

ORGANITZA

 

Centre d’Art i Natura de Farrera 

Arrels-espai d’acompanyament terapèutic i holístic

5es Jornades d’Art, Natura i Espiritualitat

Imatges, emergències i símbols. A propòsit de la sexifòlia

29 i 30 d’octubre de 2022

Amb

Aldo Cardoso
Júlia Carreras
Josep Maria Mallarach
Xavier Perarnau
Oriol Vilapuig
Assumpció Vilaseca

Quan l’home s’endinsa en els misteris de la Natura, els “fets de la Natura” esdevenen símbols transparents, revelant les energies divines i l’estat angelical que l’home caigut ha perdut, i que pot recuperar només per un moment, com ara quan està captivat per la bellesa de la música o d’una cara encisadora. En moments així, l’home oblida el seu ésser limitat, el seu somni individualista i participa en el somni còsmic, alliberant-se així de la presó de la seva pròpia ànima carnal.

Seyyed Hosein Nasr

 

Enguany articulem el programa de les Jornades d’Art Natura i Espiritualitat a Farrera a partir de la sexifòlia. A proposta de Silene, que el dia abans també organitza una jornada tècnica d’estudi sobre ella al Parc Natural de l’Alt Pirineu, sabrem del seu arrelament pirinenc, de les seves dimensions antropològiques i artístiques i sobretot del seu valor simbòlic.

A partir d’aquesta singular flor-símbol ens endinsarem en diversos aspectes de la capacitat de l’art per a reconnectar-nos amb la Natura i per fer perceptibles veritats espirituals més o menys explicites de les que aquesta és portadora. Coneixerem l’obra d’artistes que treballen amb aquests imaginaris, percebrem i aplicarem els principis de la geometria natural o sagrada i visitarem una església romànica que condensa aquest espectre d’imatges, intuïcions i sabers.

Esperem rebre aprenentatges per a les nostres vides i per a cohabitar millor a la Mare Terra.

‘La Pell’ de Marco Noris

Amb la inauguració el 23 de juny de 2019 de la rehabilitació arquitectònica de l’ermita de Santa Maria de la Serra,els pobles de la Coma de Burg han guanyat i disposen d’un singular i ampli espai factible d’acollir activitats culturals i també d’altres adients a la significació espiritual del recinte.

D’aleshores ençà, el Centre d’Art i Natura de Farrera hi ha dut a terme diverses accions i activitats. Una d’aquestes, ha estat la instal·lació artística que l’artista Marco Noris va realitzar amb motiu de la Festa del Cireral celebrada el diumenge 2 de maig de 2021. L’esmentada instal·lació, malgrat que per la seva concepció i fragilitat té un caràcter temporal i efímer, actualment encara està exposada i es pot visitar.

Col·locada a la llinda que separa la nau de l’absis, l’obra,consisteix en un gran llenç pintat que està penjat darrere de l’altar. La propietat translúcida del suport d’aquesta pintura,un paper molt prim i delicat, permet que la llum que entra per les espitlleres s’hi filtri i que aquesta actuï com un vitrall.

Les grans dimensions del llenç, i la multitud de contrastos i matisos que genera la llum quan traspua pels diferents tons del seu fosc cromatisme, donen a l’obra una colpidora i impactant expressivitat.

Les esmentades característiques i qualitats, i la interacció de l’obra amb la connotació sacra de l’espai on s’exposa, remet i propicia l’eclosió d’emocions i sentiments pregons i inefables.

L’eterna pugna i dialèctica entre la llum i la tenebra i les besllums, els clarobscurs, la lluminositat i les nits fosques dels nostres itineraris vitals i espirituals individuals i col·lectius,troben en aquesta obra de Marco Noris una explícita, aconseguida i rotunda plasmació plàstica.

Un aspecte rellevant d’aquesta intervenció artística és la seva adient i harmoniosa integració i interacció amb el lloc i l’espai que l’aixopluga,tant en l’àmbit físic com significatiu.

En relació a aquest darrer aspecte i pel que fa a l’ermita, testimoni silent de l’abandonament, de la guerra i de l’exili, amb la seva recent i reeixida rehabilitació, ens testifica la factibilitat de poder revertir la destrucció, i la intervenció de Marco Noris, ens fa palès que, darrera de les foscors, hi ha la llum.

Josep Mañà
Farrera, juny 2022

Taller intensiu de gravat: Herbari de butxaca

Del 4 al 8 de juliol, amb Valeria Brancaforte (https://www.valeriabrancaforte.com).
– Matrícula: 220€, inclou materials.
L’ingrés de la matrícula confirma la inscripció: ES07 2100 0228 4102 0003 9939 (Amics del CAN), poseu clarament el nom i “Gravat”.  Les places estan limitades a un màxim de 8 persones, que seran acceptades per rigorós ordre d’inscripció.

Programa:

Dilluns 4 – Benvinguda 18:00: presentació de la meva feina i introducció del curs.

Dimarts 5 – Dibuix, organització i preparació del treball i dels diversos materials; 10:00 13:30: – Distribució i organització dels materials entre els participants; – Passeig en l’entorn per recuperar altres materials com ara fulles i elements naturals que farem servir per a imprimir; 16:00 – 19:00: – Preparació de les planxes amb els materials preexistents i dels elements naturals per l’estampació; – Preparació de les planxes de linòleum per incidir el títol de l’Herbari, amb la possibilitat de gravar també, qui volgués, els noms d’algunes plantes;

Dimecres 6 – incisió de les planxes i organització dels materials reciclats; 10:00 – 13:30: incisió de les planxes i preparació dels materials alternatius (retallant siluetes de fulles de cartó, de cartolina, de teixit, etc.); 16:00 – 19:00: preparació dels colors / estampació en tantes còpies com participants;

Dijous 7 – estampació 10:00 – 13:30: estampació en tantes còpies com participants; 16:00 – 19:00: estampació en tantes còpies com participants i enquadernació;

Divendres 8 – presentació treballs 10:00: presentació i exposició del treball que s’hagi finalitzat. Xerrada oberta i comentaris sobre el curs.

– Allotjament i manutenció: les 4 nits amb manutenció completa, 315€. Qui no faci tots els serveis previstos, es descomptaran del cost final.

– Horari àpats: Esmorzar a les 9h, dinar a les 14h i sopar a les 20:30h.

15è Curs de Camp d’Estudi d’Evolució del Paisatge

De l’11 al 15 de juliol

Amb el Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge (GRAMP), i  el Grup d’Arqueologia d’Alta Muntanya (GAAM).

– Inscripció: 150€ (75€ els estudiants)
– Amb allotjament i dret a cuina (+150) = 300€ (tres places)
– Amb pensió completa (+295) = 445€
IBAN: ES07 2100 0228 4102 0003 9939
Les places són limitades i es respectarà l’ordre d’inscripció. El termini d’inscripció és obert fins el 26 de juny. 
Les inscripcions s’han de formalitzar trametent la butlleta d’inscripció juntament amb el resguard d’ingrés on s’hi indiqui Nom + Curs Evolució.

Papallones i plantes bio indicadores en prats de pastura

Dissabte 16 de juliol

9:45 – 10:00: Benvinguda.
10:00 – 11:00: Xerrada: plantes i papallones com a bio indicadores de les pastures.
11:00 – 16:30: Sortida a camp, identificació de papallones diürnes i la metodologia BMS (Andreu Ubach i Constantí Stefanescu) + dinar a camp.

17:00-19:00: Xerrada: la problemàtica de les pastures al Pallars Sobirà (Federica Ravera).

 

Diumenge 17 de juliol

10:00 – 14:30: Sortida a camp, identificació de plantes bio indicadores. Protocol per l’avaluació de la qualitat de prats subalpins (Andreu Salvat i Carme Casas).
14:30: Dinar al Centre d’Art i Natura.

 

Coordina: Andreu Ubach (Museu de Ciències Naturals de Granollers)
Lloc: Centre d’Art i Natura de Farrera (Pallars Sobirà)
Preu: 20 € matrícula o bé 40 € matrícula + dinar diumenge
Inscripcions: Després de contactar-nos, ingresseu a ES07 2100 0228 4102 0003 9939
Info general + allotjament a Farrera o altres serveis:
Centre d’Art i Natura: 973622106 o artinatura@farreracan.cat