Taller i passejada etnoolfactiva, Bioart amb Meritxell Virgili

Amb Meritxell Virgili

30 de Juny a les 10.30h

 

 

Meritxell Virgili explora el paper que juguen les olors a la cultura i el seu impacte
mitjançant la narració olfactiva; com podem trobar, documentar i representar les
olors del passat i present? I sobretot, com aquesta perspectiva pot fer-nos canviar la
relació que tenim amb la resta dels éssers vivents del planeta.
El CAN reivindica el debat, la creativitat, la innovació i la participació; així com el
pensament, la reflexió, les emocions i les idees; així doncs, Virgili participa del
univers del CAN.

 

 

El taller/laboratori com a transmissió de coneixement. Mètode Olémus (Mètode innovat per Meritxell Virgili)

  • 10:30h – Trobada al CAN i inici del activitat: Taller i  pràctica etnoolfactiva tot passejant pel poble de Farrera. (Nivell 1)
  • 14:00h –  Dinar etnoolfactiu al CAN (amb reserva prèvia)
  • 16:00h – Viatges Olfactius personalitzats (amb reserva prèvia)

 

Què és una passejada otnoolfactiva?

Entendrem i visualitzarem el sistema olfactiu i la seva dimensió química, biològica i
neuronal. Explicació de com el sistema límbic/emocional transforma la bioquímica del nostre
entorn en una especialització cultural. Ens preguntarem el perquè és important parlar de les olors culturals; com les podem comunicar; quin esforç requereix i per què; com ens sentim; què és el que ens passa quan les volem narrar. Donarem eines expressives per totes aquestes qüestions.
Prepararem el cos per la pràctica o passeig olfactiu a través d’uns exercicis nasals i vocals i ens llençarem a “caçar etnoolors” a través d’unes fitxes que ens guiaran. Quatre punts prou diversos per poder ensumar han estat escollits per començar aquesta experiència popular.

 

Compartirem el què em après, les nostres pràctiques.

Què aprendrem?

Que es pot entrenar el sentit olfactiu creant un mètode etnoolfactiu/etnogràfic; i que conseqüentment, ens serà més fàcil expressar cada olor cultural, atorgant-nos un coneixement poc conegut per les poblacions.

Que l’eina pot ser un recurs social per empoderar-nos, ja que la pràctica etnoolfactiva et proporciona una comunicació més empàtica i conseqüentment tenir una comprensió més plena del món que ens envolta amb els altres éssers humans i no-humans. La consciència juga un paper molt important.

Que és un sentit situacional – de situació en l’espai/temps -.

I també donar-nos compte de:

La dificultat humana per crear narratives associades a escenografies o episodis de
vida, és a dir, de generar metonímies i metàfores; explicarem el perquè i les conseqüències, bones i dolentes, associades. (Aquest és el punt més fascinant i fonamental, que juntament amb l’entrenament etnoolfactiu, forma part de les investigacions més davanteres en l’àmbit internacional).

Es tracte de crear la llavor obrint la ment cap a un llenguatge que podríem anomenar exuberant, amb tot, gràcies al fet que és un sentit sinestèsic; i que, per una relació semàntica basada en el veïnatge conceptual, de contigüitat – metonímia-, o una substitució total entre paraules o expressions – el símbol/metàfora -, podem arribar a narrar, a categoritzar i comunicar olors de la nostra quotidianitat.

***
Meritxell Virgili ha estat dues vegades becada per l'Oficina de Suport a la Iniciativa
Cultural – OSIC -, de la Generalitat de Catalunya. El treball també compte amb el suport de la Fàbrica de Creació de la Fabra i Coats de Barcelona on Meritxell Virgili és Artista i Gestora Resident des de l'any 2019 i fins al desembre del 2024. També forma part del projecte Europeu "Odeuropa · Smell Heritage" i del Grup d’Antropologia de la Vida Animal · Grup d’Estudis d’Etnozoologia adscrit a l’Institut Català d’Antropologia. Ha creat el Lab_Osmologies @omusesbarcelona i la Consultoria Omuses.barcelona on podreu veure-hi el mètode Olémus .

Meritxell Virgili es considera part de la pràctica artística del Bioart. Les recerques de Meritxell Virgili – sempre en estat working in process -, porten a entendre la biopoètica com a procés d’investigació; [des]dibuixant aquest fet bioartístic, alhora que [des]delimitant la recerca etnogràfica per reflexionar en els marges de l’antropologia, mentre introduïm els no-humans com aliança. Amb tot, l’eina sensorial i cultural olfactiva o etnoolor entre humans i no-humans serà
transformadora i vehicular d’un coneixement perquè ens és per tothom agent. Meritxell Virgili crear les #Topoolorgrafies, un diàleg amb l’ambient, unes performatives: assajos i improvisacions bioartístiques com a coneixement.

 

Inscripcions aquí

  • Preu:
    • 10 euros, sense dinar.
    • 40 euros amb dinar al Centre d’Art i Natura