Curs de Xilografia japonesa-Mokuhanga

Amb Sebi Subirós.
PREU: 220

Dates

Setmana del 30 al 2 de setembre.

Diumenge vespre:

Recepció i explicació del curs….2 hores

De dilluns a dimecres:

De 10 a 13’30h i de 16h a 19’30h (variable segons el vostre interés)

Dijous:

De 10 a 13’30h

Total de 25 hores

 

Presentació

Tradicionalment la manera de pensar i fer de la cultura japonesa ha estat molt a prop de la natura, en el cas de l’art i concretament la gràfica, mentre a occident es limitava cada cop més l’aparició dels materials en les estampes, els artistes japonesos buscaven tot el contrari. En la xilografia japonesa, principal tècnica gràfica al japó, és busca explícitament l’aparició de la veta de la fusta i l’ús de tintes a l’aigua per propiciar-ho. La natura està per davant de l’home i no al contrari com es buscava a Occident.

Les tècniques xilogràfiques Japoneses (gravat sobre fusta) tot i ser centenàries reapareixen en l’actualitat amb força com a tècnica gràfica contemporània.

La principal diferencia amb les tècniques xilogràfiques europees, són la utilització de tintes a l’aigua, que permeten transparències i degradats impossibles amb les tintes a l’oli utilitzades a Europa i el fet de no requerir de tòrcul per la seva estampació.

Aquestes dues característiques que li donen la seva particular idiosincràsia faciliten el treball al creador per poder ser realitzades sense grans infraestructures ni l’ utilització de productes tòxics.

Els moment sàlgids d’aquestes tècniques varen donar als segles XVIII i XIX, al Japó, els famosos Ukiyo-e (imatges d’un món flotant) i retornen en l’actualitat a Europa on artistes com Francesco Clemente, les utilitzen per els seus projectes.

En aquest curs ens iniciarem en la talla de les planxes en fusta, treballarem amb  les eines i materials tradicionals japonesos i practicàrem la preparació de tintes i l’estampació japoneses.

Programa

La xilografia Japonesa, història i principals artistes, reforçat per la contemplació d’Ukiyo-e originals de la col·lecció particular del professor.

Materials tradicionals i alternatives de producció: Eines, Baren, papers, pigments, tintes, fustes….

Talla xilogràfica

Principals diferències entre els mètodes orientals i occidentals.

Preparació de les tintes a partir de pigments

Estampació Japonesa: A diferents colors, degradats, gofrats, efectes….

Si voleu imatges d’anteriors cursos de xilografia japonesa en trobareu a: http://www.lupusgrafic.cat/imatges-cursos-moku-hanga/


Formulari de preinscripció

Un cop rebem la teva petició ens posarem en contacte amb tu per formalitzar la matrícula.