You are here

Es presenta 'El riu de les dones'

Friends of the Centre d'Art i Natura

English

AMICS DEL CAN

The Association of Amics del CAN (Friends of the Centre d'Art i Natura) was created in 1998 to facilitate the development of CAN. With nearly a hundred members, since 2007 this association is who manages the project in all its breadth and cultural programming designs.

The objectives of the nonprofit organization are:

1 - Support the Project Centre d'Art i Natura and, if necessary, manage funds and getting it all means for their overall development.

2 - Grouping all those people and institutions that show interest in the Project Centre d'Art i Natura and channel their their financial support, equipment, logistics, intellectual and moral.

3 - Strengthen the work of recovery and protection of cultural and natural heritage of Farrera and its mountain environment.

4 - To promote cultural and artistic development in Farrera.

The board consists of:

President: Pere Bàscones
Vice-President: Josep Mañà
Treasurer: Teresa M. Sala
Secretary: Xavier Perarnau
Members: Anna Rubio

How to become a partner / member of the Friends of the CAN

How to become a partner / member of the Friends of the CAN? With an annual fee of € 30 or another amount. Members enjoy the following benefits:

Advantages of being a member of the Friends of the Centre d'Art i Natura:
- 10% of discounts on publications of  the CAN
- 10% of discounts on the price of tuition courses
- 10% of discount over housing costs in your residence stays.
- Updated information on the activities of the CAN
- Edition of postcards with reproductions of works of our Art collection
if we have enough founds

admin's picture
Submitted by admin on Tue, 2012-10-23 09:35

El passat dissabte 30 de març es va presentar el llibre El riu de les dones, Converses amb les padrines del Parc Natural de l’Alt Pirineu al Centre d’Art i Natura de Farrera. Es tracta d’un estudi etnogràfic realitzat gràcies a la Beca CAN a la Recerca 2011, concedida a l’antropòleg Jordi Suñé Morales.

El riu de les dones recull les veus d’una vintena de padrines per descriure la vida quotidiana al Pirineu del segle XX. Més enllà d’una visió estàtica s’hi poden llegir detalls dels canvis socials viscuts. La perspectiva de les àvies serveix al lector per apropar-se a la part silenciada de la història, aquella perspectiva real i alhora, sovint, invisible: La casa, el treball, l’educació, l’alimentació, la higiene, la salut, la migració, l’economia domèstica, les festes, la gastronomia, etc. El riu de les dones és una mirada enrere des del present. És un testimoni cosit a partir de moltes experiències i anys viscuts. A través de les vides de les àvies ens podrem apropar a un territori conegut per tothom a nivell turístic però moltes vegades desconegut a nivell humà.

Les padrines entrevistades van néixer entre el 1912 i el 1952. Totes tenen en comú haver viscut un món rural d’alta muntanya en procés de canvi. Totes elles, però, tenen la seva pròpia visió i unes vides particulars. Algunes encara treballen amb afany el seu hort i viuen en cases antigues amb el terra de fusta. D’altres van abandonar fa temps el paisatge que les va veure créixer i s’han traslladat a llocs urbans, ben a prop dels serveis sanitaris i de les comoditats modernes.

A través del llibre coneixerem una societat en transició, una societat que fa molts anys que és en procés de transformació i que diu adéu a marxes forçades a aquella manera de viure ancestral, on les famílies treballaven per l’autosuficiència, on els productes es collien i s’elaboraven a l’entorn del nucli més proper. Les mirades nostàlgiques s’entrecreuen amb les valoracions positives dels avenços tecnològics i de benestar. Les seves paraules ens trencaran els esquemes dels que veiem la muntanya amb romanticisme. Parlarem de nosaltres, en definitiva, de com ens ha canviat les nostres vides la globalització, el progrés i els canvis accelerats que comporta.

L’edició del llibre ha estat possible gràcies al suport dels Amics del Centre d’Art i Natura, Garsineu Edicions, l’Institut pel Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, la Diputació de Lleida, l’Institut d'Estudis Ilerdencs i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El libre forma part de la col·lecció  La Llosera.