Esteu aquí

TRADICIÓ, NATURA i ART. 3es jornades d'Art, Natura i Espiritualitat

Tipus:

Dissabte, 19 Maig 2018 a Diumenge, 20 Maig 2018

La Natura és la part propera del Cosmos que ens acull i del qual en formem part, és la manifestació més pregona de la vida i d'allò que li dóna alè, és un inesgotable símbol i desplegament d'essència i de sentit. La facultat simbòlica, genuïnament humana, troba en l'art un dels seus millors vehicles d'expressió i comprensió, i permet d'inscriure l'ésser i la consciència humana en una dimensió i realitat més gran i inabastable, absoluta i harmonitzadora, i ho fa per vies que depassen les limitacions de la raó.
L'Art i la Natura, doncs, sempre indestriablement vinculats, es troben a la base de la inspiració i la creativitat humanes, al cor de la comprensió radical i màxima. També són la substància de la qual està feta l'experiència estètica, una experiència que -si és veritable- és innegablement espiritual, sigui en la seva vessant creadora o en la recepció contemplativa. L'Esperit, allò inefable, remet a l'Alè; tot ho impregna i tot ho significa. Sense ell, el sentit s'esmuny i la vida també. El seu conreu, l'Espiritualitat, és el camí essencial del ser-en-el-món.
Per tant, la Natura, l'Art i l'Espiritualitat, formen una triada indivisible. El triangle és la forma geomètrica de l'equilibri absolut, i és també símbol de les més elevades realitats. Per Raimon Panikkar, de qui enguany se celebren els 100 anys del seu naixement (aquestes jornades se sumen en cert mode a recordar el seu llegat), deia que tota realitat és trinitària.
A les cosmovisions de les societats tradicionals, les no sotmeses a la Modernitat, la Natura és sagrada, i l'art és sacre en tant que vehicle de connexió amb el més essencial, de realització espiritual tant dels artistes com dels receptors de les seves obres. Amb la Il·lustració, el racionalisme positivista i tot el que comporta, es va desencadenar el "desencantament del món", i la Natura, la Filosofia i l'Art perderen en gran mesura el seu fons de significació, la seva matriu metafísica. Quedaren buidats, escindits.
Aquestes Jornades Art, Natura i Espiritualitat a Farrera, proposen una reflexió i una vivència compartides, mitjançant les quals obrir vies per re-connectar amb maneres d'entendre el viure, recuperar formes de ser que ens proposava la Tradició, més harmonioses i equilibrades. Voltem la mirada sobre l'Ecosofia, aquell saber de la Terra i sobre la Terra que mai no hauríem d'haver extraviat. Es tracta de recordar, per actualitzar en clau present, els equilibris individuals i col·lectius, amb si mateix, amb els altres, amb el medi, i amb la realitat última.
Esperem que totes aquelles persones per a les quals l'esmentada tríada forma part de les seves inquietuds o concepcions essencials, trobin a Farrera i en aquesta estada un espai per a compartir-les, aprendre i aprofundir-ne.

Nota: 
Allotjament i manutenció: formalitzeu la reserva contactant amb el Centre d’Art i Natura de Farrera, al telèfon 973622106 o al correu electrònic artinatura@farreracan.cat.
Professor: 
Bio
- Josep Mañà: dissenyador, prof. Escola Massana, etnòleg i artista. - Xavier Perarnau: amb estudis d'antropologia i filosofia, promou el coneixement sobre art, natura i espiritualitat. - Vicente Merlo: doctor en filosofia, especialista en ioga, budisme i hinduisme, autor d'una desena de llibres. - Josep Mª Mallarach: doctor en biologia, coordinador associació Silene, director del postgrau sobre valors i significats espirituals de la natura (U.de Girona). - Laura de Castellet: historiadora, il·lustradora i músic, estudia el paisatge sonor a l'edat mitjana. - Mª Eugenia Manrique: llicenciada en Belles Arts, especialitzada en pintura tradicional xinesa i cal·ligrafia oriental.
Timetable: 
Dissabte: esmorzar a les 8:30h, inici sessions a les 9:30h. Dinar a les 13:30h, inici activitat ales 16h. Sopar a les 20:30h, audició musical a les 22h. Diumenge: esmorzar a les 9h, sessió a les 10h. Dinar acomiadament a les 14h.
Matrícula: 
75€ a ingressar al compte ES07 2100 0228 4102 0003 9939, envieu el comprovant al correu-e art.natura.espiritualitat@gmail.com, indicant clarament: Seminari ANE, i el vostre nom i cognoms. Rebreu confirmació d’inscripció. Places limitades
Materials: 
Inclosos amb la matrícula. Aneu ben calçats amb roba adequada per la calor del migdia i la fresca de la nit. Coixí ioga.