Esteu aquí

Informació útil sobre Farrera i rodalies per als residents

El Centre d’Art i Natura (CAN) de Farrera, al Pallars Sobirà, obrí les seves portes de manera estable el gener del 1996, oferint espais de treball a artistes i investigadors d'arreu del món en aquest petit poble del Pirineu català. Us desitgem una bona i productiva estada!

Farrera està a 1360 m d’alçada sobre el nivell del mar. El seu encarament al sud i l’obertura de la vall vers l’oest l’exposen a un assolellament que afavoreix l’hàbitat humà, malgrat les inclemències hivernals. Es tenen referències escrites de la seva existència des de fa més de 1000 anys, però de ben segur que en fa molts més que es va fundar com a assentament humà.

Després de perdre població ininterrompudament des de finals del segle XIX, fa més de dues dècades que s’ha estabilitzat al voltant de 25 habitants gràcies als nouvinguts. El 2004 al poble vàrem enterrar Marçal, el darrer veí permanent descendent de la vall. L’activitat tradicional és la ramadera i a la vall queden algunes explotacions de vaques. A Farrera, però, ja no n’hi ha cap de permanent, tot i que de maig a octubre puja el ramat de casa Besolí.

Gràcies al projecte del CAN, al 1994 es va rehabilitar l’Estudi (l’antiga escola del poble) i més tard Casa Ramon. L’any 2005 es va obrir al públic La Bastida de Manresà, antic assecador d’herba símbol de l’arquitectura de muntanya, rehabilitada i ampliada per acollir la nova cuina/menjador, un espai residencial i els nous tallers (pintura, recerca...) Els espais residencials estan equipats amb tot el parament domèstic. Disposen de cuina i bany a compartir. A La Bastida hi ha màquina de rentar col·lectiva (3€). Els llençols es canvien setmanalment. A l’entrada del poble hi ha els contenidors per a les escombraries. Pel vostre treball, heu de dur-vos el material que cregueu necessari ja que a la comarca no hi ha comerços gaire especialitzats. Heu de saber també que el nostre entorn és molt ric en materials orgànics i minerals. El CAN disposa de projectors (canó, diapositives i transparències), cavallets de pintor (interior i exterior), trípode, taula de llum, lent binocular i piano Yamaha Clavinova.

Informació sobre serveis propers

A Farrera no hi ha cap comerç ni telèfon públic però disposem de connexió wifi a internet i una certa cobertura a mòbils (unes companyies més que altres). Es poden rebre trucades o faxs a través de l’oficina del Centre. Les compres es poden fer a Tírvia (5km): forn de pa i bar-restaurant; a Llavorsí (12km): supermercat, carnisseria, farmàcia, bar, quiosc; o bé a Sort (25km), la capital del Pallars Sobirà amb tots els serveis i un mercat setmanal els dimarts. Si no heu vingut amb vehicle propi, el dia de mercat hi ha un transport públic molt bé de preu.

Quan arribeu a Farrera heu de demanar pels responsables del Centre. Ells us mostraran el vostre espai de residència i taller. El sopar comunitari se serveix al menjador de La Bastida, a les 21h, únic horari a respectar dins el lliure ritme de treball de cadascú. Amb prèvia concertació i per a més de tres persones, també es pot oferir el dinar o l’esmorzar.

Climatologia i recomanacions de roba

El nostre és un clima d’alta muntanya que es caracteritza per la variabilitat. Les precipitacions són força repartides durant l’any però més abundants a la tardor i primavera. L’ambient és sec, cosa que facilita la resistència al fred i a la calor. L’hivern pot ser cru, amb temperatures sota zero durant les nits i de vegades també durant el dia. Les nevades poden ser copioses entre finals de novembre i abril. De tota manera són habituals els llargs intervals de temps assolellat amb temperatures suaus durant el dia. Les nits són fresques fins i tot al pic de l’estiu. Durant els dies de juliol i agost pot fer força calor. Per a qualsevol època de l’any recomanem: roba d’abric, impermeable, barret i bon calçat, així com protecció solar.

Informació de com arribar a Farrera