Esteu aquí

EVOLUCIÓ DEL PAISATGE, per GRAMP de l'UAB

Tipus:

Status:

Dilluns, 03 Juliol 2017 a Divendres, 07 Juliol 2017

Introducció. El curs consisteix en cinc sortides de camp, pràctiques i multidisciplinàries, dins de l’àmbit del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (PNAESM) i del Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP). S’analitzaran les influències antròpiques i naturals que expliquen el paisatge de muntanya, s’observaran les seves conseqüències ambientals i es coneixeran de la mà dels propis investigadors/es les tècniques que, amb una filosofia multidisciplinària, s’utilitzen per obtenir les informacions que facilitaran la interpretació de les transformacions del paisatge a través del seu estudi diacrònic.

Objectius. Especialment indicat per a docents dels àmbits de les Humanitats, les Ciències Socials i les Ciències Naturals, en el curs s’explicaran, sobre el terreny i a partir de casos concrets, les tècniques que s’utilitzen per interpretar les transformacions del paisatge a través de l’estudi evolutiu de la seva vegetació. Així doncs, es plantejarà la utilització de tècniques paleogeogràfiques basades en restes vegetals (antracologia, dendrocronologia, palinologia, pedoantracologia) i d’altres fonts de tipus documental directes i indirectes (escrites, gràfiques i orals). Igualment, durant el curs s’analitzaran les principals pertorbacions naturals i/o humanes que alteren l’estat del paisatge de muntanya i les seves conseqüències ambientals.

Continguts

Dilluns 3 de juliol
9:00 - 10:00 h Conferència inaugural
10:00 -11:00 h Mètodes i tècniques per a l’estudi de l’evolució del paisatge vegetal pirinenc durant l’Holocè, Ramon Pérez (Unitat de Botànica, UAB)
11:00 - 20:00 h El paisatge vegetal de l’avetosa de València d’Àneu: una aproximació als darrers mil·lennis de geohistòria ambiental: palinologia, antracologia i fonts documentals. Sortida de camp a la Mata de València. Ramon Pérez (Unitat de Botànica, UAB)
Dimarts 4 de juliol
9:00 -20:00 h Aproximació arqueològica a l’antropització dels paisatges de l’alta muntanya pirinenca des de l’inici de l’Holocè. Sortida de camp a Subenuix i Ratera (PNAiESM). Ermengol Gassiot (Departament de Prehistòria, UAB)
Dimecres 5 de juliol
9:00 -20:00 h Estudi de la dinàmica forestal dels darrers 2.000 anys a partir de l’antracologia, la dendrocronologia i les fonts documentals. Sortida de camp al bosc de Virós. Albert Pèlachs (Departament de Geografia, UAB)
Dijous 6 de juliol
9:00 -20:00 h La variació del límit superior del bosc per causes antròpiques des del Neolític fins ara mitjançant la pedoantracologia, la palinologia i les fonts documentals. Sortida de camp als Plaus de Boldís. Raquel Cunill (GRAMP, Departament de Geografia, UAB)
Divendres 7 de juliol
9:00 -14:00 h Els canvis en el paisatge al llarg de l’Holocè: 15.000 anys de geohistòria ambiental mitjançant la transdisciplinarietat. Sortida de camp a la Coma de Burg. Joan Manuel Soriano (Departament de Geografia, UAB)

Nota: 
Donades les característiques del curs, les places són limitades (per ordre d’inscripció) i cal una bona condició física per caminar per la muntanya, ja que les caminades són llargues. A més de l'assistència al 80% de les hores de durada del curs, per tenir dret al certificat caldrà la valoració positiva del personal formador quan a l'aprofitament de l'activitat per part de cadascuna de les persones assistents.
Professor: 
NameWebsite
Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge
Matrícula: 
Per inscriure’s cal omplir la butlleta que es pot descarregar en aquest enllaç: http://geografia.uab.cat/gramp/curs_farrera/10e_CURS-EVOL_PAISATGE_2017.pdf , i enviar-la a Lluís Llobet (artinatura@farreracan.cat, tel 973622106) juntament amb el comprovant de pagament que consta en la butlleta d’inscripció (50€). Qui, a més, vulgui gaudir d’allotjament, pot disposar d’habitació amb dret a cuina (+120€) o bé contractar règim de pensió completa (des del sopar del dia 3 fins al dinar del dia 7, inclosos els pícnics, + 250 €). El termini d'inscripció és obert fins al dia 23/06/2017 o fins que s'acabin les places.
Materials: 
Els desplaçaments s’organitzaran comptant amb els vehicles de les persones assistents. Cal portar calçat còmode i apte per a camins de muntanya i estar-hi acostumat/da. És convenient dur roba d’abric i per a la pluja, per si de cas, així com protecció solar.